Serving the Open Society Since 1992 Saturday, 18.05.2024, 15:14
Welcome Guest | RSS
Site menu

News topics
Euro-Integration [24]
European and Euro-Atlantic Integration Program
Youth-in-Action [11]
Youth Policy and European Clubs Development Program
Education Abroad [7]
Educational Advising and CEU Recruitment Program
Good Governance [31]
Governance Reform and Local Democracy Program
CBC Cooperation [4]
Cross-Border Cooperation Capacity Building Program

Our poll
What is your primary identity?
Total of answers: 24

Main » 2008 » October » 21 » Recommendations on Eastern Partnership Initiative
Recommendations on Eastern Partnership Initiative
20:19
CPS has prepared an input into the expert discussion of the civil society proposals on the Swedish-Polish initiative "Eastern Partnership".
 
Short version of the recommendations are available below in Ukrainian language.
 

Загальна філософія Східного партнерства
 
Додана вартість Східного партнерства може полягати в двох аспектах:
 
А) надання чітких сигналів країнам Східного партнерства щодо їх перспектив членства в ЄС, а також застосування відповідних механізмів у поглибленні партнерства – спрямованих на досягнення більшої відповідності країн-партнерів Копенгагенським критеріям;
 
Б) надання певної спрямованості (mainstreaming) співпраці країн-членів ЄС з країнами Східного партнерства, при чому така спрямованість повинна відповідати інтересам усіх партнерів і сприяти реформам "випереджувального розвитку" у країнах-партнерах.
 
Оскільки перший варіант є політично маловірогідним, доцільно розвивати Східне партнерство у напрямку другого аспекту – тобто, виокремлення чіткого пріоритету співпраці, який буде легко "продаватись" як у країнах-членах ЄС, так і країнах-партнерах. Це дозволить надати чіткої спрямованості майбутнім проектам, досягати синергії від різних напрямків співпраці, якщо вони будуть підпорядковані єдиній меті, а також залучати додаткові ресурси, як внутрішні – країн-партнерів, – так і зовнішні, з країн, що будуть зацікавлені просувати цю тему, в т.ч. з країн-членів ЄС (але не з бюджету Співтовариства).
 
Виокремлення головного напряму Східного партнерства повинно відбуватись максимально демократично і прозоро, з урахуванням думки громадян і залучення основних стейкхолдерів, інституцій громадянського суспільства до цього процесу – як з боку країн-членів ЄС, так і з боку країн-партнерів.
 
Враховуючи, що країни-члени вже продемонстрували своє бажання розвивати партнерство, виходячи за рамки Європейської політики сусідства, провідна роль країн-партнерів у пропонуванні спрямованості майбутнього Східного партнерства має довести бажання останніх бути повноцінними партнерами (а не просто реципієнтами політики і технічної допомоги ЄС).
 
Враховуючи, що для країн-кандидатів при виконанні третього Копенгагенського критерію одними з найбільш коштовних розділів "acquis communautaire" виявляються норми природоохоронного законодавства ЄС, а також беручи до уваги високі рівні громадської занепокоєності станом екології в країнах-членах ЄС та країнах-партнерах, у обговоренні головного напрямку Східного партнерства однією з основних тем може бути "сталий розвиток". Таким чином, Шведсько-польсько-чеська ініціатива може отримати назву "Східне партнерство: заради Сталого розвитку".
 
Інші варіанти пріоритетних тем:
 
- простір безпеки в Східній Європі і вирішення заморожених конфліктів
 
- регіональний розвиток, посилення спроможності місцевих і регіональних влад
 
 
 
Category: Euro-Integration | Views: 1159 | Added by: cps | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0
Login form

News calendar
«  October 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Search

Site friends
 

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Copyright CPS © 2024Free website builderuCoz