Serving the Open Society Since 1992 Friday, 03.05.2024, 00:01
Welcome Guest | RSS
Site menu

News topics
Euro-Integration [24]
European and Euro-Atlantic Integration Program
Youth-in-Action [11]
Youth Policy and European Clubs Development Program
Education Abroad [7]
Educational Advising and CEU Recruitment Program
Good Governance [31]
Governance Reform and Local Democracy Program
CBC Cooperation [4]
Cross-Border Cooperation Capacity Building Program

Our poll
What is your primary identity?
Total of answers: 24

Main » 2008 » October » 7 » Euro-Region "Azov" to include Donetsk region
Euro-Region "Azov" to include Donetsk region
14:16
In 2006 the local civil society has expressed its interest to strengthen cross-brder cooperation and supported the initiative of the regional administration.
 
Full text of the press release is available below in Ukrainian language.
 
 

Громадськість Донеччини сприятиме створенню нового Єврорегіону.
ПРЕС-РЕЛІЗ
Для оперативного розповсюдження
25 листопада 2006 року
 
Контакти: Штукарін Сергій, координатор Коаліції 
(062) 3044097, (050) 9172617

На зустрічі Експертної групи при Донецькій обласній державній адміністрації з начальником відділу європейської інтеграції Головного управління економіки Донецької ОДА, на якій були також присутні Учасники Громадської коаліції “Донбас Європейський”, було прийнято принципове рішення щодо більш широкого залучення громадськості до розробки та втілення масштабних проектів та програм в сфері європейської інтеграції на Донеччині, зокрема, проекту створення нового Єврорегіону з робочою назвою “Азов — Міотіда”.

На Донеччині прийнято рішення про розробку проекту зі створення Єврорегіону “Азов — Міотіда”. Про це повідомив представник Головного управління економіки облдержадміністрації на зустрічі з членами Експертної групи при облдержадміністрації, що пройшла в Донецькому національному університеті, в приміщенні Центру політологічних досліджень.

Результати діяльності Експертної групи учасникам робочої зустрічі представив Сергій Ткаченко, Координатор Експертної групи від Організації з Безпеки та Співробітництва в Європі (ОБСЄ), яка фінансує відповідний проект, за яким експертні групи діють в десятьох пілотних регіонах України. У Донецьку Експертну групу було створено за розпорядженням Голови облдержадміністрації від 28.11.2005 № 461 “Про утворення експертної групи при облдержадміністрації з розгляду питань та внесення пропозицій щодо вдосконалення реалізації державної регіональної політики”, на виконання Доручення Президента України від 29 жовтня 2005 року № 1-1/1183 “Щодо вдосконалення реалізації державної регіональної політики”. Утворення групи відбулось з метою забезпечення проведення експерименту з вдосконалення механізмів залучення громадськості до процесу прийняття рішень місцевими органами виконавчої влади, розвитку ефективного діалогу цих органів із інститутами громадянського суспільства. За 11 місяців існування (з грудня 2005 року), Експертна група, на підставі відповідних угод з Донецькою облдержадміністрацією та Громадською радою при ОДА, представила ряд експертних висновків щодо проектів рішень місцевих органів влади, розробила чергу рекомендацій до проектів Законів України, громадських слухань, та підготувала низку пропозицій щодо вдосконалення механізмів участі громадськості в реалізації державної політики, зокрема, щодо прозорого механізму конкурсного фінансування проектів та програм, розроблених громадськими організаціями. Одним із прикладів успішної роботи Експертної групи є підготовка рекомендацій громадських слухань щодо вступу України в СОТ, які були проведені в Донецьку спільно з Управлінням внутрішньої політики, відділом євроінтеграції Донецької ОДА, а також Міністерством економіки та Мінпромполітики України.

Начальник відділу європейської інтеграції Петро Шмачков, у свою чергу, розповів, які основні напрямки роботи в сфері європейської інтеграції реалізує Головне управління економіки (до літа 2006 року відповідні питання відносились до пізніше розформованого Головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішніх зносин та залучення інвестицій). Він зазначив, що основний напрямок роботи — реалізація Державних програм у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції — потребує більш широких можливостей для формування планів заходів на місцевому рівні (дотепер плани направлялись “згори”), а також розповів про перспективні напрямки роботи, зокрема, створення Єврорегіону під робочою назвою “Азов — Міотіда”. За інформацією Петра Леонідовича, такі форми транскордонної співпраці, як єврорегіони, активно використовуються для інтенсифікації зв’язків між регіонами в країнах Європи, у тому числі, в Україні, де вони існують переважно в західних областях і складаються з відповідних регіонів країн Європейського Союзу. У Східній Україні розвиваються єврорегіони “Слобожанщина” (навколо харківської області) та “Ярославна” (з центром на Сумщині).

Перевагою створення Єврорегіону на Донеччині, як зазначив пан Шмачков, буде те, що у його складі планується участь не тільки прикордонних областей України та Росії (до якої експортується значна частина виробленої на Донецьких підприємствах продукції), але й однієї з країн–членів ЄС — Греції — оскільки Донецька область має вихід до моря, що дозволяє залучати інші країни, з якими немає кордону сушею. Греція, як зазначив начальник відділу євроінтеграції, є також провідною країною в Програмі ЄС “Чорне море” (включно з Азовським морем), і від налагодження плідної транскордонної співпраці та представлення “гарних проектів” буде залежати реалізація таких напрямків співпраці, масштабних “пластів”, які зараз залишаються без відповідної уваги, як то: сталий розвиток і захист екосистеми регіону, стратегії освоєння Чорного та Азовського морів, боротьба з браконьєрством, ліквідація наслідків надзвичайних випадків, розвиток туризму і культурних зв’язків тощо.

Плани створення Єврорегіону за участі Донецької області викликали зацікавленість у членів Експертної групи та учасників Громадської коаліції “Донбас Європейський”, які поцікавились станом підготовки проектної документації і запропонували свої експертні послуги для завершення роботи над створенням Єврорегіону. На пропозицію Сергія Штукаріна, секретаря Експертної групи і координатора Громадської коаліції, учасники робочої зустрічі обговорили шляхи більш широкого залучення громадськості, в тому числі наукового й експертного середовища, до розробки та втілення масштабних проектів та програм у сфері європейської інтеграції на Донеччині. Він також зазначив про існуючий досвід плідної співпраці місцевих органів влади та громадськості щодо створення умов для громадського моніторингу реалізації політики європейської і євроатлантичної інтеграції, що був розпочатий ще в 2005 році. Із 2006 року в рамках відповідного проекту за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження”, звіти управління (відділу) євроінтеграції отримують не тільки місцеві експерти, залучені до проекту, але й приблизно 25 організацій-Учасниць Громадської коаліції “Донбас Європейський”.

Учасники робочої зустрічі дійшли спільної думки, що до кінця року необхідно провести відповідну аналітичну та організаційну роботу, а у січні–грудні 2007 року провести громадські слухання, до порядку денного яких включити, зокрема, питання створення Єврорегіону та затвердження рекомендацій громадськості до стратегії розвитку області в контексті процесу європейської інтеграції. Представництво Міністерства закордонних справ України в м. Донецьку, яке регулярно бере участь в заходах Громадської коаліції “Донбас Європейський” і віднедавна надає інформаційну підтримку проекту громадського моніторингу виконання заходів у сфері євроінтеграції, висловилось на підтримку активної співпраці громадськості та влади в цьому стратегічно-важливому напрямку.

Category: CBC Cooperation | Views: 1551 | Added by: cps | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0
Login form

News calendar
«  October 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Search

Site friends
 

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Copyright CPS © 2024Free website builderuCoz